neděle 9. března 2014

Cantillon Saint Lamvinus

Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: Belgie
EPM: rozumně
C2H5OH: 5,0 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, havlované 0,750 l - lahvováno 30.10.2013

Svělto se láme a odráží v poměru, který je vhodný pro tmavě rubínovou barvu. Zákal ubírá trochu na jeho prostupnosti kapalinou. Do okolí samovolně přestupují látky, evokující ovocně kyselou chuť a víno merlot. Zásadité pivo asi nebude, což je znát i na lidském jazyku. Kyselinky jsou dost znatelné, představoval bych si jich méně, ale zase tolik neobtěžují. Přítomny jsou i další chuťové vady, které by se daly americky popsat slovem "funky". Vše dohromady je velice příjemné a vyšperkované, jako životní zápas Honzy Kollera za pražskou Spartu. V průběhu dalšího opíjení se začínají vinné tóny postupně přebírat otěže. Taniny nejsou příliš znát. Jedná se o pivo, kde je standardní Kantyjon profil doplněn o další úroveň. Označil bych ho za nějpříjemnější. Druhá lahev chvíli spočne.

 

Dle výrobce se jedná vlastně o takový pivně vinný sekt. Do Bordeaux sudu je stočen 2 až 3 letý lambic a do něj jsou vpraveny vinné boboule odrůdy merlot a cabernet-franc z francouzské oblasti Libourne. V sudu se nechá vše pěkně prokvasit a dále se tahle směs už nemíchá. Pouze se stočí do lahví s přídavkem likéru, který zajistí další fermentaci v lahvi a tím se pivo nasytí na požadouvanou šumivost. Nakoupil jsem v pivovaru Cantillon za 8 euro po 0.75 l.

1 komentář:

  1. Mňam, souhlasím, druhou taky nechám nějaký čas v chládku... :)

    OdpovědětVymazat