čtvrtek 16. ledna 2014

BrewDog Unleash the Yeast

Bohužel se mi smazal nějakou příjemnou chybou v kódu celý koncept příspěvku, takže nevím, zda budu mít dost sil napsat tento příspěvěk znovu zcela plnohodnotně, nehledě na to, že už si vlatstně ani nepamatuji, o čem jsem přesně psal. Ve zkratce to bylo něco o neschopnosti pivovaru BrewDog vařit klasiku, protože uvařit dobré, vyvážené, skvěle pitelné a nenásilné, přitom poměrně komplexní pivo, není až tak jednoduché. Ale jejich konkurence z Velké Británie to rozhodně dokáže. Koncept BrewDogu kopíruje americké pivovary z 90. let, které si ve svalnatém marketingu libovaly a dodnes libují. Stejně tak v BrewDogu kopírují a napodobují i jejich pivní portfolio s tím, že fetišistická stránka skotských pánů sahá ještě mnohem dál a tak vznikají hraniční výstřednosti až hlouposti. Ale ty nejsou mnohdy úplně zlé. Je také dobré zmínit jejich sérii piv s různým chmelem, kdy byla piva zcela totožná a měnila se jen použitá chmelová odrůda. Člověk tak mohl poznat chuť a vůni jednotlivých odrůd, ikdyž se tyto vlastnsoti mohou měnit v závislosti na sklizni (místo, počasí,...) a taky s technologickým postupem při přípravě mladiny. Mladí Skoti po této specialní edici vymysleli akční balíček za neakční ceny, který se zaměřuje na kvasnice. To jest stejné pivo, mění se jen kvasná kultura. Tahle piva jsem dostal jako dárek, sám bych si je nikdy nekoupil, ale právě proto jsem za ně rád. Chválit je však nebudu, to spíš naopak.


Myšlenka samotná není až tak špatná, pes je zahrabaný a pohřbený v samotném provedení. Pojmenování piv je vskutnku úderné a ambiciósní. Plzeňský ležák, Bavorský weizen, Belgický trapista a ten poslední. První tři piva už od letmého poheldu nemohou být brána vážně. Síla piva je totiž 6,3 % alkoholu, jsou v něm slady Maris Otter, Crystal Malt, Caramalt; chmely Centennial a Amarijo, IBU 45. Jednotlivé názvy potom nemohou ani náhodou stylům odpovídat. Rozebru včil piva v bodech konrétních:

1. PILSEN LAGER - Pils to není, není to ani český ležák a není to ani ležák z Plzně. Je to silná věc, tmavý karamelový bock, takže to není vlastně ani bock, je to řízlé americkou IPA. Americký chmel by se zde dal označit za příjemný, vše doprovází poměrná sladkost. Teplá alkoholová linka je také patrná. IPABOCK. Pitelné to je, ale pokud očekávate skvěle vyvážený ležák evropského a plzeňského typu, tak si o tom nechejte jen zdát.

2. BAVARIAN WEIZEN - Weizen to opět není ani omylem. V pivu plavou pevné šupinaté částice, asi mrtvé kvasnice, je relativně čiré, barva je stejná jako na obrázku výše a ostatně jako u všech ostatních lahví. Jsou cítit fenoly, typické pro belgická piva, spíš saisonovské podtóny. Tohle není tak nepříjemné, ale opravdu hodně nepříjemná je hořkost, která nastupuje asi po vtěřině nebo dvou. Ulpívá a nepustí, drží se dlouho, odporné. Alkohol je na saison ve snesitelné míře. Dojezd je suchý. Celkově poněkud hrůzné.

3. BELGIAN TRAPIST - Barva stejná, kaly a smetí chybí. Pěna opadla velmi rychle. Sycení je mírné, což není u tohoto stylu tolik obvyklé a žádoucí. Je cítit charakteristická belgická linka. Ani nevím proč, ale vůně ve mně evokuje La Chouffe. Léta jsem ho nepil. Chuť samotná je prázdnější než bych si přál, až moc jednoduchá a prostá, nudná. Lehce peprné tóny, tělo mohutnější. Ani hořkost ani aroma chmele mi v tomhle případě nevadí. Příjemný dojezd citrusové kůry a nějaká pachuť ke konci, co mi nesedla. Celkově opět o ničem. Zajímalo by mě, který belgický trapistický klášter tenhle paskvil vypustil. Ovšem chápu, že se stydí tak, že se ani nepodepsali. Nebo to možná není belgický trapista a je to jen komerční název použitých kvasnic.

4. Štverka je cajk, ale to se dalo čekat. Parametry na to sedí a BooDog tuhle karamelovou americkou modernu zvládá.

Styly jsou voleny celkem nešťastně. Osobně bych použil mladinu o potenciálu circa 5,5 % a slad bych zvolil jeden, vařil bych klidně třeba s dekokcí. Nebo bez dekokce s lehkým(!) přídavkem karamelových a melanoidních sladů. Chmel kontinentální, pokud chci ukázat potenciál kvasnic a jejich vliv na výsledné pivo, nebudu to přeci přerážet Amarijem a podobně silně aromatickým a hořkým chmelem. Trapista je nesmysl, takže třeba belgian blond (pale ale), american blond (pale ale), pilsener a saison. Dal by se skousnout i ten weizen bez pšenice, ale musí se pužít adekvátní kvasnice a člověk by to musel zvládnout umě stabilisovat jako Němci. V opačném případě se to musí pít čerstvé. Jak jsem možná již předznamenal, nápad dobrý, provedení zlé.

Žádné komentáře:

Okomentovat