pátek 21. března 2014

Bernard Bohemian Ale

Jak jsem nakoupil, tak prodávám. Tento ejl jsem ve skutečnosti nekoupil a ani jsem ho nepil. Vy na tom zatím budete podobně. Pivo totiž není ještě na trhu. Popis produktu mi poslal Vlasta Silon, jenž jej násilím získal letos na masturbačně-pivní soutěži v Táboře. O tom, že Bernár chystá nějaký ejl, se už údajně delší dobu mezi lidmi šušká. Měsíce, roky možná i staletí.

Objem pivečka je tvořen z 8,2 % alkoholem. Je svrchně kvašené s přísadou jemných kvasnic (bottle conditioned) a stylově by mělo zapadnout do belgického silného ejlu. Sestává převážně z vody a to pitné, dále z ječných sladů, chmelových preparátů, cukru, kvasnic a v neposlední řadě koriandru. Prý se zakvášelo belgickými kvasnicemi a to možná dokonce přímo z Belgie, jelikož jsou v majetkových poměrech pivovaru jisté belgické štěpy.


Vlasta to nalil do sklenice a zkusil nám popsat chutě chystaného výrobku. Sklo se zbarvilo tmavozlatě až jantarově, pěna zmizela rychle jako voda z pláží na pobřeží před příchodem Tsunami. Následně přišla i ta samotná obávaná několikametrová vlna, avšak tentokrát v podobě koriandru. Pokud se zbavíme neodbytného dotírání chapadel koriandrového Leviatana, což se nám odhadem asi jen těžko povede, povšimneme si i vystupujícího alkoholu a kvasničných esterů. A když se nám podaří ještě jednou aspoň na chvíli vymanit ze spárů kořeněné obludy, ucítíme alkoholovou hřejivost i v ústech při ochutnání, stejně tak pocítíme nasládlou ovocnost a zoufale marný pokus karamelového sladu o nástup na jeviště. Ten nejspíš přebral a usnul už v maskérně, kde ho dobře zamaskovali.

Experiment prováděl Vlasta za přísných laboratorních podmínek, kdy se zavřel do kuchyně a při přípravě špaget s eidamem a kečupem ohřál pivo u sporáku na patřičně teplé stupně Celsia. Mohly se tak rozvinout chuťové nuance celkové do nuancí jednotlivých. Vychlazené je údajně snadněji pitelné, jenže tohle je lonkdring, takže trojný bod nebyl žádoucí.

Doporučují všichni z několika milovníků koriandru. Nejspíš to není finální verze, ale i tak asi nebudu cílová skupina, na niž je zaměřen tento produkt a proto si jeho nákup jistě odpustím.

Žádné komentáře:

Okomentovat