pondělí 10. března 2014

Pivní školka: jak si doma uvařit Matušku

Dostali jste chuť na Waldemara, ale nemáte na něj peníze? Jste uhlobaroni a můžete si ho dovolit jenže nikde není k dostání? Tak to se vám bude jistě dnešní lekce hodit. Recept Waldemarova hybridního ejlu je jednoduchý. Český světlý slad, nejspíš nějaký ten přídavek mnichovského a karamelového zrna, chmel ŽPČ a různé americké odrůdy. Většinou postupuje dvojitou dekokcí. Pivo, které si dnes my uvaříme by se mohlo blížit Zlaté raketě případně Raptorovi. Záleží, jak si to namícháte. K přípravě použijeme běžné kuchyňské nástroje a přísady, které se dají lehce sehnat v každém koloniálu.


Potřebné suroviny jsou následující. Plzeňský Prazdroj, ten má úplně všechno jako Waldemar až na americké chmele a svrchní kvašení. Kupujte pouze čerstvé lahve, PU by měl mít trvanlivost půl roku. Pokud zbývá 5 měsíců do expirace, raději jej k našim potřebám nekupujte. Chmel už by v pivu nemusel být tak výrazný a my ho tam potřebujeme co nejvíce. Americké chmely a ejlové kvasnice nám nahradí jednoduše tropické ovoce. Světlý nebo růžový grep, nejlépe bio kvalita a zralé mango, případně i mučenka jedlá. Ovoce pečlivě omyjte, z manga či mučenky vypreparujte dužinu.


Teď bude záležet na tom, jak moc intenzivní americké chutě v pivu chcete mít. Já mám rád vyšší hořkost, takže nakrájím půlku růžového grepu na kostičky i se slupkou, přidám dvě lžíce manga, trochu slupky a dobře vytřu hnětačem.
 

Přídám přiměřené množství piva, aby to jak se říká teklo. Propasíruji např. přes cedník do sklenice a vše zaliji opatrně Plzničkou. Zbytek ovocné složky si můžete dát do lednice a použít při dalším vaření. Doporučuji udržovat v teplotě pod 4 °C, při vyšší teplotě by nám ovoce mohlo začít kvasit a pivo by bylo potom takové zkvašené. A to přeci nechceme.



Dále můžeme dle preferencí dochutit borovým jehličím, zkaramelizovaným cukrem, vodkou či pelyňkem nebo dobravit červenou řepou. Máme hotovo a před námi stojí vynikající pivo ala nefiltrovaný Waldemar. Kdo by dneska pil, na trhu absentující, kvalitní 12 ležák chmelený ŽPČ, který je po staletí vázaný na naše geny, když se můžeme a musíme opájet tímto cocktailem. Dobrou chuť. Příště si ukážeme, jak vyrobit v domácích podmínkách zelené velikonoční pivo.

5 komentářů:

  1. Skvělý recept... trochu mně sice vyděsila ta láhev Jaru na fotografii, ale v receptu se nakonec neobjevila...
    Akorát si při ceně vstupních surovin nejsem jistý a ceně vlastní práce, zda ten raptor nakonec nebude i levnější

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba kupovat věci ve slevě a pak ty suroviny nejsou tak drahé. Vzniklý ovocný koncentrák navíc vystačí na dost piveček a nakonec i ta Plznička se dá koupit v balení po šesti za cenu čtyř piv, když si to občas v obchodě popletou. Taky se dá koupit v Německu třeba ještě vhodnější Keesman Herren Pils, který byl před zásahem ČNB levnější než náš prestižní ležák. A i tak bych se toho nebál, protože lidé údajně dokážou vyrobit pivo ze základních surovin pod 3 korunky a to za 2 hodiny. Když neseženou zadarmo slad, tak ho vyrobí z obilí, co soused loni nezkrmil. Nějaký ten chmel buď ukradnou, nebo jim někdo cosi dá, případně kopřivy rostou všude. Vodu naberou z potoka, pod kotlem zatopí kradeným dřevem z cizího lesa a pak dej Bůh štěstí, pokud neseženou v pivovaru utahané a kontaminované kvasnice. Myslím, že si poradí i s tropickým ovocem. Práce se samozřejmě nepočítá. Nikdy. Na závěr bych citoval klasika: "Udělejte si to, je to zdravý."

      Vymazat
    2. Rozhodně zkusím. akorát v Brně mám vždycky problém sehnat zralé mango... Doufám, že bude následovat taky recept, jak si udělat Shipwrecker Circus nebo Cocoa Psycho z tmavého bahna, krušovic nebo kozla...

      Vymazat
  2. what kind of sick joke is this?

    OdpovědětVymazat