středa 11. prosince 2013

Pivnice u Čápa

Není to tak dlouho, co mi kamarád popisoval svoji nepříjemnou zkušenost z restaurace Pivnice u Čápa v Brně na Obilním trhu. Zahrádka byla ještě v provozu, tak se zde se svojí samicí usadil. Pro urychlení věcí šel kamarád dovnitř do pivnice, kde číšník zrovna žertoval na úkor vyděšených hostů na téma, že jejich rezervace byla zrušena, přestože přišli včas. Objednal si zde dvě piva a poprosil o jídelní lístek. Obsluha se ho obratem zeptala, co by si tak dal. On na to, že vůbec neví, že by se nejdřív podíval do jídelního lístku. Bylo to ovšem jako mluvit do dubu, situace se po dalších pár větách nehla z místa ani o píď. Mezitím výčepní položil někam na bar dvě natočené či načepované Plzně. Těžko soudit, zda byly pro kamaráda, protože nikdo z personálu nedal nic najevo. Tak se prostě otočil na podpatku a odešel nepotěšen a rozčarován.


Proč o tom píši? Poněvadž se mi zde stala podobná věc již dvakrát. Bylo to jako vystřižené z TÉTO trefné a povedené satiry, kde se děj táhne jako sopel, což krásně dokresluje celou bizarní situaci. Cola, Sprite, Tonic, džus, Mirinda, Fanta, Franta, Mattoni, mošt, Cappy, Bellinda, Semtex. Chvíli po té, co jsem pověděl známým o svém hladu a o tom, jak mě zde minule hezky odbyli výrokem "jídlo u kolegy", se zjevuje číšník. Říkám si, že tentokrát budu připravený, nebudu chybovat jako v minulosti a rovnou přijdu s konkrétním požadavkem. Objednali jsme si piva a já hned spustil, že bych si dal ještě čtvrt metru klobásky. A co myslíte, že následovalo. Přéésně. "Moment, u kolegy, jo." Čekání na kolegu mělo samozřejmě stejný výsledek jako čekání na Godota. Měl na mysli kolegu kuchaře? Nebo třeba pokladní, protože je to samoobslužný provoz? Stěžovat si na místě asi nemělo smysl, protože by to zřejmě bylo taky u kolegy. Zvláštní přístup, pokud zvážím, že mi všichni známí z oboru neustále opakují, že se nejvíce vydělá na jídle. Je třeba říci, že obsluha v Pivnici u Čápa patří k těm profesionálnějším, ale občas to skřípe zjevně i tam. Pokud sem tedy zavítáte, doporučuji mít připravené jídlo v krabičce a v klidu si ho u stolu sníst. Pokud dojde ke kolizi s obsluhou, bude stačit poznámka: "Jídlo řeším u kolegy."

2 komentáře:

  1. Já tam zvládl bez povšimnutí celý fotbalový poločas. Ušetřil jsem. :-) Přišel jsem dřív na sraz. Pak zase číšník měl tendenci nosit další pivo, když jsme měli vypito půl předchozího. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  2. Byl jsem teď u kolegy na Plzničku a musím říct, že mít s sebou chléb, tak si rovnou namažu. Máslové až zahrob.

    OdpovědětVymazat