pátek 4. října 2013

Bamberg a okolí 09 2013 - sobota ráno

V sobotu jsme vstali trochu později, než jsme původně chtěli. Nicméně jsme stihly ještě jeden z dopoledních autobusů, který vyrážel od vlakového nádraží v Bambergu. Koupili jsme si lístek na autobus, který jel o něco dříve, než jak jsem měl uvedeno v rozpisu, takže to dle jízdního řádu vypadalo, že nás vyženou do sychravého počasí ještě před Drosendorfem. K našemu překvapení však dojel autobus až na konečnou v Drosendorfu, přímo před pivovar Göller. Zde začíná naše pěší zkušenost východní stezkou. Göller si zatím necháváme v záloze a pádíme do Merkendorfu. Míříme rovnou do Wagner bräu, protože máme již dávno z internetů zjištěno, že se v Hummelu po Kerwě dovolenkují. Prostředí je u Wagnerů opravdu perfektní, obsluha velice příjemná a komunikativní. Je přítomno jen pár štamgastů a pár dalších lidí z vesnice, hospůdka je zatím tedy skoro prázdná. Teplá jídla zatím nevaří, protože je moc brzy, ale něco na zub se najde. Díky tomu je taky v útulné místnosti čistý vzduch, bez výparů z vaření. Nabídka piv je opravdu pestrá, chybí jen pár specialit typu doppelbock, které ještě dozrává. Jako první si vyprosíme samozřejmě Účko ze sudu. Je vynikající, více sycené než jak ho znám z láhve, svěží s dřevitými tóny německého chmele. Skvěle pitelné, vrací nás zpět do hry.

  
Wagner Ungespundetes LagerbierWagner Ungespundetes Lagerbier

Po prvním pivu přichází obsluha se zprávou, že už by nám přeci jen mohla přinést i něco teplého z kuchyně. Dáváme si výtečnou polévku (a to polévky moc nemusím), i na naše poměry stojí pár šestáků, přestože je jí docela dost. Neodolali jsme ani skvělému, čerstvému a křupavému pečivu, které si můžete vzít z ošatky na baru za nevelký poplatek. Zkoušíme i další piva jako pils, märzen, festbier, já si dávám k polévce Jubiläumsbier. Nevím ani proč, ale při objednávce jsem dvakrát vyžadoval Jahrhundert bier, což je sice vynikající pivo, ale je od pivovaru Ayinger. Nevzpomínám si, zda jsme ještě vdechli kromě polévky další jídlo, ale další piva padla určitě. Za zmínku stojí rozhodně Richard Wagner Dunkel, který mi opravdu vyhovoval, což se u dunkelů běžně nestává. V Merkendorfu jsem si bohužel nedělal poznámky, takže si jen matně vzpomínám, že jubilejní pivo bylo trochu hřejivější a rozhodně méně vyrovnané a pitelné než U, ale docela zajímavý speciál. Dunkel, který byl údajně uvařen k 75 narozeninám pana majitele, je opravdu povedené pivo, méně prokvašené, avšak ne sladké ani ulepené. Je výrazně, ale hladce sladové a jemně nachmelené. Samet.

  
Wagner JubiläumsbierRichard Wagner Dunkel

Po tomto gurmetském zážitku vyrážíme dál. Panímáma se nás při odchodu ptá, jestli jsme ze Švédska (dva z nás mají výšku okolo dvou metrů, čtyři jsou blonďáci a jeden je Zvíře). Smějeme se a po příjemné krátké konverzaci  odcházíme zpět do Drosendorfu. Cestou opět míjíme pivovar Hummel, kde se začínají připravovat na obnovení provozu.

V Hummelu mají zavřeno
Merkendorf škrpál

Žádné komentáře:

Okomentovat