pátek 25. října 2013

Bamberg a okolí 09 2013 - neděle

V Mahr's Bräu je plno až po strop, chodba je však celkem volná. Odmítám jít do zadní místonsti, kde je plno výparů z kuchyně a dokonce se i těžko dýchá. Páni si sedají, já si dávám jedno AU ve stoje na chodbě. Po dopití se jdu taky posadit. Hlásím, že si nejdřív odskočím, tak ať mi taky objednají. Po návratu ze záchodu na mě čeká na stole pešek v podobě podmíráku, to by se u okýnka nestalo. Nechávám si ho samozřejmě dotočit a pak ostatní přemlouvám k odchodu ven na zahrádku. Tam už je příjemněji. Mimo jiné jsem si až teď všiml, že mají helles ze sudu točené samospádem. Takže ochutnávám. Helles obvykle nemusím, ale tohle se pije opravdu dobře.

Mahr's Helles z dřevěného sudu

Začínáme projevovat známky lehké opilosti, tak se rozhodujeme pro cestu na hotel. Cestu ne úplně přímo na hotel. Nechávám si natočit do svého osobního krugu s logem Schammelsdorf jedno AU, aby se nám šlo lépe. Výčepní si krug znalecky prohlíží, pak bez řečí natočí nadmírák, my se s úsměvem loučíme a jdeme pro další pivo do pivovarské hospody Fässla.

Pivovarská hospoda Fässla

Po té, co i tam hladina klesla, dotočíme další pivo na náročnou poslední etapu o délce circa 500 m. Mizíme ve tmě a doufáme v bezpečný návrat na hotelový pokoj.

 
Po adekvátní dávce spánku balíme věci a rychle opouštíme Bamberg. Jako první se nám do cesty tradičně staví Buttenheim. Löwenbräu má dovolenou, Hanzi na nás kouká jako na blázny, pak nás posílá za bratrem do kelleru, že tam pivo jistě dostaneme. Říkáme si, co kdybychom zašli po cestě do St. Georgenu? Ne, mají taky technickou pauzu. Nevadí, byli jsme zde mockrát a AU ze St. Georgen už jsme měli po návštěvě Schlenkerly v Bambergu. Takže se přesunujeme do kelleru za kruháčem, jsme první z hostů, parkoviště je zatím prázdné, ale vše je uvnitř připraveno na nedělní polední nápor. Když jsme se vraceli později, velké parkoviště bylo beznadějně zaplněno. Uvnitř tomu šéfuje rozvalitý sympaťák, objednáváme jen něco k pití. Tradičně skvělé AU, jedno z mých nejoblíbenějších.

  
Löwenbräu v ButtenheimuLöwenbräu v Buttenheimu

Musíme ale dál, čeká nás Hallerndorf, Schlammersdorf a Breitenlesau. V okolí Hallerndorfu je toho opravdu hodně, bohužel je všechno úplně špatně, už se schyluje k poledni, restaurace se obsazují a kellery jsou kvůli špatnému počasí zavřené. Pivovar Lieberth má zavřeno kvůli otevřenému kelleru, jenže keller má zavřeno kvůli počasí, takže smůla. Na toto pivo jsem se hodně těšil. Nakonec si můžem zapsat tedy pouze Witzgal v Schlammersdorfu. Ale i tady málem zpláčeme nad výdělkem, v hospodě totiž zrovna probíhaly volby. Panové jdou napřed a vylézají zpět před hospodu se zoufalými výrazy, že nic nebude a že pojedem dál. Já se odmítám vzdát tak lacino a zkouším se vetřít zezadu na dvůr, tam koukám na procházejícího sládka s pivem a jednoho štamgasta. Přistupuji blíž, abych zjistil, co je to za kamufláž. Koukám dovnitř přes výčep a tam sedí místní a popíjí vesele pivo. Vás si tak pánové poslat pro smrt, hospoda funguje, ale jen z poloviny, ta druhá je hermeticky oddělena, aby štamgasty nerušili občané voliči. Rychle k volnému stolu a už ať to tam lítá. Paní s přízvukem na nás začíná chrlit specifické výrazy, dokážeme si jen objednat pivo a oznamujeme, že řidič vůbec nic nechce a ať ho raději nedráždí a nechá v klidu. Výčepní byl nesjpíš sládek. Za výčepem praktikoval venkovský nešvar ohřátého piva, každou chvíli vzal rozžhavenou topnou spirálu a ponořil ji do natočeného piva, pak ho ještě lehce dotočil. Nic moc. Nám to snad točil normálně. Pivo ze sudu je vollbier, čisté, čiré, pohodové, ne přilíš výrazné.

Witzgal v Schlammersdorfu

 Ještě jsme si odvezli jedno v lahvi. Až doma jsem zjistil, že je to landbier. Ale to byla panečku pochoutka, o moc lepší než vollbier. Po neúspěšném brázdění Hallerndorfu začínáme mít hlad. Odjezd směr Breitenlesau, místní krajina je nádherná. Po cestě mají být ještě dva pivovary, nacházíme však jen jeden v Heiligenstadtu. Ujme se nás sládek, vysvětluje nám, co vlastně vaří za pivní styl, že je to něco jako märzen, ale není to vlastně märzen. Pár piv a oběd spraví náladu po dlouhé cestě plné neúspěchů všem.

Aichinger v Heiligenstadtu

Pokračujeme do pivovaru Krug v Breitenlesau, je už po obědě, takže si tentokrát sedáme. V minulosti jsme bohužel na toto místo dorazili taky kolem oběda, je jasné, že bylo plno i na záchodových mísách. Jídlo už nezvládneme ale pivo ano, je výtečné, halvně AU i dunkel. Tímto příjemným posezením jsme defitivně zakončili naše franské putování za pozdního léta.

Skvělý Krug tentokrát z Breitenlesau

Skvělý Krug tentokrát z Breitenlesau

Žádné komentáře:

Okomentovat