úterý 24. září 2013

Lucky Bastard Pale Ale

Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: ČR
EPM: 12 %
C2H5OH: 5 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, točené i čepované

Na stránkách pivovaru je uvedena zákonná kategorie piva "světlý ležák nefiltrovaný svrchně kvašený". Pivní fašisté si jen klepou na čelo nebo se tomu smějí, člověk neznalý by to ale mohl brát vážně. Nechápu, proč se pivovar, s takovou koncepcí, k těmto hovnům hlásí. Pivo je na stránkách výrobce vychváleno až do nebe, realita je bohužel zatím jinde. Několik piv od LB už jsem ochutnal a úplně první pokusná várka byla snad právě pale ale. Měla kanální senzorickou vadu, kterou však necítili všichni píči u stolu. Pivo bylo vodové a chmel naprosto nevýrazný. Smradlavé, ploché a nepitelné. U tohoto posledního pokusu jsem žádně zásadní senzorické vady nepozoroval. Kvasničnost bych ani nepovažoval za vadu, nicméně pivo bylo opravdu dost kvasničné a s každým dalším douškem kvásek vystupoval víc na povrch. Připadalo mi, že je pivo chmeleno hlavně chmelem Cascade, takže se projevovala jeho nasládlá vůně, květinovost a velice lehce citrusová kůra (možná i tráva/čaj?). V kombinaci s méně prokvašeným tělem působilo pivo medově "bonbónkovým" dojmem. V dojezdu je cítit trochu ostřejší hořkost, ale dle mého názoru to není nic nepříjemného. Pivo je jakoby nasládlé, velmi kvasničné, pak zase hořké, chuťově dost rozhádané a není rozhodně dobře pitelné natož tak excelentně, jak tvrdí vývojáři webu. Srovnání s kvalitními ležáky (ne podle zákonných kategorií) je samozřejmě úplně mimo.

Pozn.: V pivnici ochutnávalo toto pivo i pár dalších štamgastů včetně číšníka a verdikty nebyly vůbec pozitivní. Padla tam slova jako "hořkost nosních kapek a vůně bilinkového čaje s medem, nedobré" nebo "prostě hnusné". Očividně to nebylo jejich první setkání s pivem z pivovaru LB. Paradoxně jsem to byl tentokrát já, kterému pivo až tolik nevadilo, pro ostatní bylo nepitelné. A taky se asi příliš nelíbí poněkud arogantní narážky na nudné ležáky a nejlepší ejly světa, které má pivovar produkovat. Je pravda, že se pivovar prezentuje poměrně odvážně, zvlášť s ohledem na to, co zatím předvádí. Jak by suše poznamenal jeden z mých známých: "Pokora."

Edit: V úterý 29.10.2013 jsem opět pivo ochutnal na stejném místě. Několikačetné varování, že je to hnusné, neodradilo můj zájem. Nevěřil jsem, ale byla to pravda. Místo, aby se pivo zlepšilo, byla přidána novinka v podobě senzorické vady. Je potřeba ale zmínit, že vada mohla být způsobena dlouhou dobou po naražení sudu a tudíž dlouhou expozicí na vzduchu. 30l bečka už tam byla čtvrtý den, tak moc bylo pivo oblíbené u konzumentů. Drahé a nepitelné. A pokud ho nevylili, tak je tam možná dodnes. Pivo bylo znovu kalné a chuť a vůně byla jen o hrubé kvasničnosti a senzorické vadě. Tohle muselo jít do dřezu, ale držel jsem se statečně.

6 komentářů:

  1. co na to pani from lucky bastard?express yourself!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutní pravdu není třeba komentovat, je potřeba ji změnit a o to se teď asi snaží, tak se jim to třeba povede. Osobně bych provedl tak 3-4 podstatné úpravy v receptu a tehcnologii.

      Vymazat
  2. ako je to s poslednymi varkami?zlepsilo sa to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pivovar je stále ve vývoji, koupili lepší šrotovník, což má pozitivní vliv na scezování, stále jsou tam ale nedostatky. Pale jsem měl bohužel naposledy v únoru z lahve a byl to děs. Před časem jsem chutnal Indii a byla dobrá, jenže nevím, jestli se od té doby nezměnila receptura. Měla to být nejvoňavější várka, jaká se jim tehdy povedla. Pak jsem zkoušel Irish Red Ale z KEGu a to byla tedy hrůza. Je to náročný styl a nedostatky se navíc nedají přebít chmelem. Nepovedlo se jim ani trefit barvu, natož chuť, která má být perfektně čistá, což tedy nebyla. Bitter v anglickém stylu prý taky špatný. Možná je na čase opět se obětovat a zkusit znovu nějakou běžnou produkci.

      Vymazat
  3. Neuveritelne drahy pivo, ktery je podle myho nazoru vyslovene pro pivni snoby. Podle mne tady nekoho proste napadlo, ze i pivo by se dalo prodavat za cenu vina, tak zacal varit obycejny pivo a vychvalil a napalil ho tak, ze za jeden skopek da clovek pomalu tolik, co za flasku sampanskyho. Docela vychcanej pokus z lidi vyzdimat prachy za (tekuty) hovno a nektery se na to kupodivu i chytaj.

    OdpovědětVymazat