pátek 13. března 2015

Zase to Německo - Drei

Inu po dlouhé době dorazili jsme konečně v Bamberg. Ubytovali jsme se v blízkosti pivnice Zum Spezial, takže nebylo co řešit. Šel jsem na jednu Fässličku. Dobrá nešel, dali jsme si se sládkem nejmenšího brděndského pivovaru Účko u uzenářů naproti, zatímco Vlasta si poručil hned dvě a pak je do sebe z postu vyprahlého řidiče obrátil rovnou na ex. Možná tam padlo ještě nějaké to pivo navíc, ale my dva jsme už byli lehce při zemi (nikolv však ještě pod stolem). Po uklidnění situace jsme hromadně nabrali směr Wunderburg str. ke Keesmannovi a k Mahr's bräu. Bohužel, bez úspěchu, pivo nám už nedali. Přestože u Keesmanna mělo být jěště otevřeno, nebylo. Slušně jsme bušili, ale dámy nám přes zavřená vrata sdělily, že už mají padla. Naproti v Mahr's to bylo podobné, došlo pivo a pomalu zavírali. Ona to taky byla noc před pracovním dnem, takže jsme to s pokorou akceptovali a vydali se zpět. Po pár dalších pokusech u pivovarské hospody Heller-Bräu jsme samozřejmě skončili u Fässly. Konečně, sláva trpaslíkům. Lager byl, pils byl, pánové odmítali uznat, že je to nejlepší pivo na světě, ale přiznali, že to není vůbec zlé. Druhé ráno jsme ihned spěchali na jeden Herren Pils ke Keesmannovi.

Hospůdka u Keesmannů

Tentokrát jsme uspěli. Byl natočený hezky na hladinku najednou, přesto mi z lahve chutná víc. Připadalo mi, že má nepatrnou vadu a taky byl zase dost nachmelený, ale to prostě bývá vždy. V lahvi bývá většinou čistý a hlavně si míru chmelovosti můžete libovolně regulovat odležením piva v lednici. Chuť se tak vyhladí, ale pokud je lahev moc stará může dojít ke ztrátě chmelového aroma a správné chuti úplně. Po pozdní snídani (pan sládek si dal tuším exkluzivní Pizzaschnittzel - nedoporučuji) jsme chytili drožku na Zentral Omnibus Bahnhoffu (cob) a jeli na západ do Bischbergu do pivovarské hospody Zur Sonne. Počasí bylo krásné, vzduchem se nesla obilně sladová vůně z pivovaru, takže místní svěží zlaté pivo chutnalo trochu jako jihobavorský helles.


Po návratu k našemu ubytovacímu zařízení na nás u sousedů čekala přepravka prázdných piv. Soused se zřejmě doslechl, že přijel póvl z Čecháj a tak si hned poručil přinést basičku pilsenerů. Nespecifikoval však značku, takže jsme raději utekli na vlakové nádraží, kde jsme si rychle najali taxík a ve vší té zběsilosti odjeli do Schammelsdorfu. Taxikářka, která vypadal mužněji než Martina Navrátilová, sice proslulý ležák z Knoblachu v Schammelsdorfu neznala, ale zato znala pivovar Keesmann. Nadšeně jsem kýval hlavou, když Vlastovi zkušeně sdělovala, že ji Herrenn pils nechutná, protože je přechmelený a že má raději Fässličku. Místní ví a znají. Fässla je prostě řádně pitelná. Nevím, co by řekla právě na Knoblach Lager, protože ten je chmelovostí ještě alespoň o stupeň víš.

Vzkaz pro mlíkaře

V Knoblachu jsme se opili úplně. Byla docela zima, přesto byla plná i zahrádka před hospodou. Dožadovali jsme se Učka, polotmavé Räuschly a dunkel lageru. Jedno z toho už bohužel neměli a obsluha nechtěla bez svolení majitele další sud narazit. Majitel později přišel a sud se narazil. Nejlepší byl jednoznačně Ungespundetes Lagerbier, který byl zároveň i přes svoji vysokou hořkost a chmelovou bodavost extrémně pitelný. Návrat na lože do Bambergu byl těžký.

Tohle má být spokojený výraz

Tohle má být nespokojený výraz

Paní zřejmě domlouvá naražení nového sudu

Žádné komentáře:

Okomentovat