pátek 11. července 2014

Oberfranken košt

Koncem května tohoto roku známý opět přivezl nějaké havle z Frank, sudy z Schammelsdorfu a partysoudky z Heckenhofu a Buttenheimu. První šel na řadu party soudek z pivovaru Kathi Bräu v Heckenhofu. Při poslední cestě po severních Francích nám chybělo jen málo, abychom tento pivovar navštívili, bohužel se nám to nepovedlo. Byl to pro mě tedy první kontakt. Pivo je to poměrně tmavé, zdá se zakalené, ale pohled proti světlu prokazuje velmi dobrou čirost. Jedná se o vrstevnatý a hodně chmelený dunkel. Dle mého názoru je pivo na dunkel až zbytečně hrubé, nicméně pořád celkem dobře pitelné. Podobně "ostrý" dunkel mají třeba i v Schammelsdorfu, ten je snad ještě chmelenější.




Druhý pán na holení byl párty soudek lageru z Löwen Bräu v Buttenheimu. Pivo, které důverně znám, přenocoval jsem jen kousek od jeho rodné rmutovací pánve a rodného kvasného tanku. Světlejší kellerbier, s rozumem nachmelené, svěží, a skvěle pitelné.


Posléze mi bylo presentováno několik lahví, které měly obsahovat původní, pro Franky charkteristické, hnědé pivo. Řada lidí má Franky pivně spojeny s Bambergem a nakuřovanými pivy. Někteří objevili i krásy Ungespundetes ležáků, ale typické pivo pro tuto oblast jsou prý tato polotmavá piva. Doposud jsem z tohoto ranku pil asi pouze Schwarzes Kreuz Vollbier, který už si ale bohužel starý pán nechává vařit u Krause v Hirschaidu. Jeho pivovar zavřeli, protože nebyl dostatečně moderní jako jsou moderní předpisy. Tuším, že to bylo při těchto vzpomínkách, kdy se na stole objevily stovky fotografií českých i zahraničních pivovarů z roku 1, 2, 3.

Pivovar Kathi Bräu v zimě


Po chvíli nostalgie přišla na řadu vývrtka a do sklenic začal proudit první hnědák. Byl z pivovaru Schwanen Bräu Ebermannstadt. Další byly Lindenbräu Gräfenberg Vollbier, Meister Vollbier a nejtmavší Hofmann Hohenschwärz Export. Piva jsou to polotmavá až tmavá s dobrou bohatou pěnou, s vyváženou sladovou a hořkou chutí, čistá a bez chyb. Poznámky jsem si nedělal, takže můžu jen prohlásit, že mě vesměs tato piva velice potěšila.




Jako hořká tečka, třešinka na dortu nebo spíš hřebíček do rakve přišel vhod ještě vynikající Roppelt Kellerbier. Jednu lahev jsem dostal také na cestu, takže jsem si jej mohl v klidu vychutnat i doma. Jestli mě paměť neklame, tak byl špricig wurcig svěží, s lehčím tělem a suchým chmelovým, travnatým až mátovým dozníváním. Snad se k němu někdy dostanu přímo v pivovarském kelleru.


Z Bambergu tentokrát nic
Starší rozmístění pivovarů v okolí Bambergu

3 komentáře:

  1. Roppelt's Keller je jedno z nejlepších míst ve Frankách. Letos jsme se tam nechutně přežrali vynikajícího pečeného kolene za pár kaček. A to pivo... to je prostě skvělé. Jen škoda, že nemaj samospád. Příště si musíme naplánovat trasu tak, abychom tam končili a mohli si jich dát víc :) Kreuzberg úplně vypustit a místo toho investovat čas do Roppelta... a pak samosébně do Dorfkelleru Lieberth.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za doporučení. V kelleru Lieberth i v pivovarské hospodě jsem letos už 3x pohořel, vždy bylo zavřeno a pusto. Asi mi to dělají naschvál.

      Vymazat
    2. Musím se přidat, Roppelt´s Keller patří k nejkrásnějším Kellerům vůbec..krása, klid, stromy, rybník, úžasná atmoška a večerní kvákání žab. Pamatuji ještě, když za rybníkem byl výhled na staré hrázděné domy a bauernhofy z 18. století. Než tam postavili tu moderní prosklenou hrůzu. A rybník měl tenkrát ještě kolem rákosí. Poetika, jak z Lady..
      A jejich Roppelt keller/AU je opravdový skvost, patří mezi moje nejoblíbenější piva ve Franken.

      Vymazat