pátek 4. července 2014

Shepherd Neame India Pale Ale

Bristký polotmavý indián ve "špinavé" sklenici. Pro znalce a novopečené odborníky s dvouletou praxí pití piva natočeného na hladinku předesílám, že je sklenice na fotografii relativně čistá. Mytím a leštěním sklenic se sice neživím, ale myslím, že mohu bezpěčně prohlásit, že je na tom sklo na fotografii o moc lépe, než v řadě renomovaných hospod, kde sice pivo krásně kroužkuje a bublinky se nikde nedělají, ale čistota skla je ve skutečnosti často na nule. Tady za bubliny na skle může pravděpodobně uhličitanová tvrdost vody (můj tip) nebo malá vlákna z utěrky.


Styl India Pale Ale jistě všichni znají. Vznikl v půběhu 18. století za účelem výdělku a to se dokonale povedlo. V průběhu 19. století byl vybroušen a již běžně nesl pojmenování India Pale Ale. Byl tehdy na svém vrcholu. V minulém století toho využili i Američané a dokázali s upravenou podobou velice úspěšně prorazit na trh znovu. Navíc přidali ještě trochu nějaké té omáčky o původu a vzniku, kterou mnozí považují za nesmysl a lež, ale ono je to vlastně jenom takové dobarvení a lehká retuš skutečnosti.

Novověká IPA musí být hořká a hlavně ovocná, pak má úspěch zaručený. Shepherd Neame není ten případ. Avšak není to ani prapůvodní IPA, i když k ní má rozhodně blíž. Asi bych si takto představoval modernější předválečnou (I.WW) tvorbu nebo možná něco z druhé poloviny minulého století. Pivovar plní toto pivo do sklenic filtrované o síle 6,1 % alkoholu a do soudků o síle 4,5 % zřejmě v podobě Real Ale. Na výrobu se používá britský pale ale slad, chmel Fuggles z Kentu a Goldings z východního Kentu. Slady působí hodně aromaticky, ale ne jako vídeňský či mnichovský, spíše výrazně ona pověstná chlebová kůrka a tmavý karamel. Pivo je suché a nejspíš jsou to i minerály, které suchost podporují. Chmel EKG není z piva příliš cítit tak, jako je cítit Fuggles - kořeněné a pikantní. Hořkost je příjemná, doprovázená dobrým nástupem aroma sladu a chmele, hezky doznívá. Z piva je opravdu cítit Anglie, nejspíše je to synergie surovin a postupů, které se při výrobě piva ve Velké Británii používají. Tělo je plnější. S ohřátím mírně lepivé a zároveň po čase chmelově více a více zemitější. Ovocnost není příliš výrazná, ale je tam. Ostrou mineralitu burtonovské vody jsem nenašel, nejspíš je varní voda v Kentu mírnějšího ražení. Americké IPAře asi tohle nenadchne. U mě pivo docela zabodovalo, ikdyž si IPA představuju trochu jinak - 19. století, světlé, ještě sušší a pouze chmel EKG.

Žádné komentáře:

Okomentovat