úterý 26. listopadu 2013

Rochefort Trappistes 8

Jako první jsem vybral z modřické ochutnávky piv belgický klášterní ejl Rochefort Trappistes 8. Kolega měl ve sklepě jeden kousek, u něhož nastal správný čas konzumace, takže jsem dostal za úkol nakoupit v pivotéce čerstvější kus. Porovnávali jsme je oba zaráz. Novější pivo mělo datum spotřeby 27.12.2017 a to uleželé 25.2.2014. Trvanliost by měla být 5 let. V obou pivech byly přítomny drobné částice. Jednalo se asi o kvasnice. Snažil jsem se přepravit novější kus dost opatrně, ale cesta se na něm určitě trochu podepsala a několik hodin v lednici mu stejně asi nepomohlo. Nicméně, toto pivo nebylo čiré, ani když jsem ho bral z pultu v obchodě. Po nalití do sklenice byl vidět jenoznačný rozdíl v barvě, což není nic zvláštního, ale tady to bylo opravdu výrazné. Starší pivo bylo o dost tmavší. Po přivonění oba kusy překvapily. Mladší osmička voněla nádherně po německém chmelu, připomnělo mi to Franky a chmelené kellerbiery. Řekl bych, že to byl chmel z Halertau (snad Hersbrucker) a nejspíš někomu při latehoppingu dost ujela ruka. Dost nezvyklé. Starší osmička byla hned po nalití cítit nepříjemně hnilobou. Při druhém přivonění nebyla po shnilém ovoci ani stopa, objevily se krásné tóny kvalitní kořalky z trnek, lahodná slivovica. Po napití byl novější vzorek opět dost chmelový a bohužel byla cítit výrazná pachuť na patře, kterou osobně nemám u dubbelů rád, jakási mýdlovost či co. Stařený Rochefort byl dost slušný, po napití je cítit slivovice doplněná příjemnou chutí hořké čokolády, je nepoměrně lepší, archivace tomuto pivu opravdu prospěla. Pokud uvažujete o koupi tohoto piva, doporučuji nechat několik let zrát ve sklípku.

Na etiketách jsou po letech znát drobné rozdíly, např. umístění DMT.

Mladší pivo a obě lahve.

Nalevo ročník 2009 únor, napravo 2012 prosinec.

Žádné komentáře:

Okomentovat