Styl: pivo (svrchní kvasinky)
Výrobce: U.S.
EPM: max 20
C2H5OH: 5,6 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, havlované 0,355 l - DMT 20.08.2016
Výrobce: U.S.
EPM: max 20
C2H5OH: 5,6 % objemových
Místo, způsob konzumace: Tajné místo, havlované 0,355 l - DMT 20.08.2016
Tak je to konečně zde. Neskutečný počet lidí se na mě obracelo s otázkou, kdy konečně ochutnám a zveřejním recenzi na americké pivo Sierra Nevada Pale Ale, aby si ho tedy případně mohli v hospodě dát, jelikož na mě dají. A když už někdo dává, tak má koukat, aby dal a já, jak tomu mnohdy je, nedám, takže si ho budou muset koupit sami. Pivo jsem koupil velice levně a lacino, tedy ve srovnání s jinou méně průmyslovou "Amerikou". Aby měl experiment co možná největší vypovídací hodnotu, věnoval jsem přípravám maximální pozornost a vychladil jsem pivo přirozenou cestou - v mrazáku. To je velmi důležité, protože způsob a rychlost vychlazení má, dle mého dobrého známého, na chuť zásadní vliv. Ke správnému rozehřátí senzoriky jsem zvolil metodu vyvinutou nejznámějšími českými ochutnavači. Adresa blogu mi teď vypadla, ale když vlezete na internety, tak na ně určitě ve spojitosti s pivem hned narazíte. Jimi inspirovaná senzorická rozcvička spočívala v propláchnutí úst pořádně kyselým a slaným ovocným perským pivem Timmermans Oude Kriek, dále jsem pozřel několik deci mocnářského stoutu, který byl stařen na kafrovém dřevě a nakonec jsem se nabudil silnějším dvojitým IPA s chmelem Citra a přídavkem chilli. Pivo v mrazáku se zatím dostalo na svoji provozní teplotu, takže jsem rychle dopil půl lahve mé nejoblíbenější karamelové rašelinové whisky (mimochodem je sladká) a mohlo se jít na věc.
Pivo jsem si nalil do špičkové výběrové sklenice, kterou mi k těmto účelům zapůjčila firma CIPELF a která se mi při mých sommelierských dobrodružstvích osvědčila nejlépe. Pěna je krásná, smetanová a hebká jako šála značky Silk&Cotton, vyrobená ze 100% polyesteru. Její trvanlivost je docela obstojná, i když to z fotografie příliš nevypadá. Opadla totiž při pořizování onoho beerfíčka, ale s tím dnešní výrobci prostě musí počítat a přidat ji pár minut života navíc. Chuť piva je čistá, vůně evokuje sladkost, karamelové slady jsou znát, vše je hezky provoněné decentním chmelem Cascade. Hořkost je dobře vyvážená, jako Brněnská přehrada, když do ní vylijete půl litru piva Hektor. Zbytek piva ze sklenice s úsadou kvasnic je mírně trpký a nakyslý. Kupte si to, je to fajn.
Korwa, kde je řeřicha?
OdpovědětVymazatJiří B.
je to pravda
OdpovědětVymazat