Jedná se o domácí pivo, které vzniklo jako "druhák" po uvaření Hardy's Ale 1967. Již jsem se o něm zmínil dříve. Hardy's Ale je samo o sobě velice silné ječné vínečko, které jsme po uvaření jako bonus nechali zrát na dubovém dřevě po francouzkém merlotu a poté stočili do havlí v ochranné atmosféře. Na takového siláka jsme spotřebovali opravdu hodně zrna (ostrovní i kontinentální světlý slad, Crystal 150 plus pšeničné vločky) a bylo nám líto mláto vyhodit, když z toho pořád tekla 16. Nachytali jsme tedy asi 12 až 14 litrů mladiny o konečné stupňovitosti circa 13 EPM. Do chmelovaru přišell zbytek EKG a od oka německý Tettnanger. Bohužel jsem si uvědomil až později, že jsem použil sypání na 20 litrovou várku dobře chmeleného piva. Pivo jsme narazili po návratu z posledního pivního výletu a ikdyž na první ochutnání bylo přechmelené, brzy jsme si zvykli. Naštěstí to tedy nebylo tolik. U silných piv se rozhodně vyplatí propláchnout mláto a vyždímat z něj další slabší dobrotu. Je to starší technika, kterou některé pivovary stále praktikují. Drobná a dobrá rada na závěr, nikdy nepoužívejte po uzavření lahví tvrdý vinařský vosk. Špatně se do nich dostává a vosk prakticky nejde očistit.
|
ELP Hardy's Ale 1967 s voskem na zátkách |
|
ELP Hardy's Ale 1967 - parti-gyle |
Vosk jde docela v pohodě dolů, ale jak je křehký, tak prská při otvírání kolem a dělá neuvěřitelný bordel :)
OdpovědětVymazatOtevřít to jde, ale lahve na dlaší použití si očistíš sám.
OdpovědětVymazat