pátek 24. března 2017

Budvar 12 jen pro ně

Možná už jste si několikrát pokládali otázku, co je nejlepší ležák v Čéchii (donedávna sovietský termín, dnes už snad oficiální úřední - to napoví, kam se asi řitíme). Koncem roku 2016 jsem měl jasno, byl to Budvar 12 nepaster.


Pivo má trvanlivost jen 10 dní a žroutimany (čeští manažeři - obecně podřadná parazitická forma života s velmi nízkými životními hodnotami a mnohdy i inteligencí, avšak velmi seběvědomá a v jistých ohledech velice schopná) pivovaru ho nechtějí pouštět vůbec mimo Budweis. Pokud tedy nejste Budweiser, ale obyčejný smrtelník jako třeba Josef Švejk, budete si muset pro pár lahví zajít pěšky sami. V čem je verze pro Budweisery jiná oproti klasické produkci, přesně nevím, ale výrobce tvrdí, že je pouze nepasterovaná. Rozdíl v chuti a vůni je znát. I deset dní staré pivo chutná výborně. Naproti tomu Budvar z marketu je často naprosto nepitelný. Je bez chmele, jsou podle mého cítit vyšší alkoholy, tělo je nasládlé, celé je to těžko pitelné. Prostě, jak říkáme my v Brdisku, dobré ale jinak bez vad. Nepasterovaná verze nemá tak těžké tělo, nasládlost a alkoholy téměř nevnímáte a je nadupaná chmelem, svěží nádhera. Jenže to může být i čerstvostí várek v super a hyperobchodech.
 

Obě verze jsem si chtěl porovnat korunku na korunku vedle sebe a tak jsem k nepasteru pořídil i poměrně dost čerstvý ležák z marketové produkce. Pasterizace by mohla zvýšit barvu, zvlášť pokud je tak drastická, aby dostatečně ovlivnila výsledný produkt. K experimentu jsem se připravil dle klasických pivních metodických postupů. Lahve jsem řádně vymrazil, dal jsem si několik deci perského piva Boon Lambic 2 aňos nitro KEG aged, pak jsem si otevřel chuťové pohárky whiskou Oban 14 (recenze zde a zde), rychle jsem nalil a vyfotil obě piva a stejně rychle je vyexoval. Marketový Budvar byl velmi čerstvý a Budvar nepaster byl zase úplně starý. Nepsaster byl možná lehce světlejší, i když to z fotoobrázků není vůbec poznat. Byl ždibec svěžejší a možná i chmelovější než Budvar z marketu, který měl snad i trochu mýdla a kovu navíc, nicméně i ten byl pořád velmi dobrý. Porovnání jsem opakoval snad s nejčerstvější marketovkou, co se mi kdy podařilo sehnat a rozdíly byly minimální. Narazíte-li však na staré pasterované pivo, tak je to pak doslova hrůza, kterou jsem již popisoval dříve.

Podzimní, asi nejchmelenější várka

Závěr, Budvar v marketu si kupte jen tehdy, když bude maximálně dva týdny starý (jako u Plsně), jinak se na to vykašlete a běžte raději na hříbky do Franského či Franckého Švýcarska. Je škoda, že se v Čéchii nepasterovaný Budvar neobjevuje celoplošně. Myslím, že by to nebylo tak těžké. Pokud by měli toto pivo v KEG verzi ve správných krčmách, rád bych na něj zašel.

5 komentářů:

  1. Kdyby ho meli v tech spravnych krmcmach, tak ho stejne nachciji do pullitru ze tri metru jako obvykle, aby to jakoze melo bohatou penu ci co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pivečko se zkrátka musí nadechnou stejně jako víno. Zvláště pak sířené patoky z Lucky Bastarda.

      Vymazat
    2. Není nad pořádné Brněnské "zlaté padák":), nicméně to je v případě půl roku staré bečky ten menší problém...

      Vymazat
  2. Jinak v podnikové prodejně Budvaru v ČB, mě tentokrát odbyli s vysvětlením, že tento produkt "nepřivezli" (ze 100m vzdáleného pivovaru:)...

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za zprávu na Tvém webu, díky kterému jsem se dozvěděl o tom, že je toto pivo v Budvaru k mání. Myslel jsem, že nakoupím v 9:30 bez problémů, ale prodej a otvírá až v 10hod. V zatemněné lednici bylo odhadem 60 lahví, jednu basu doma mám:-). Je obdivuhodné, že Budvar tohle dokáže pro Budějčáky udělat, jak to uvádí na samolepce, která drží provázek s etiketou na lahvi. Pivo je výborné...

    OdpovědětVymazat