pondělí 5. října 2015

Lucky Bastard v novém kabátě

Brděndský pivovar Lucky Bastard (německy Lauge Bräu) sice ještě nový provoz na výrobu piva nerozjel, ale za to rozběhl nový výčep, kde může točit svoje výtvory. Pivnice se jmenuje Lucky Bastard Beer House (německy Lauge Bräu Bierstube) a nachází se blízko vyhlášené Bláhovky dále směrem od centra města. Pánové z iMakers se opět drží hipsterského hesla "ležák v Čechách nechceme" a "spodní kvašení ne", takže je výčep zaměřen čistě na svrchně kvašené blafy, do kterých se zbláznil, stejně jako do tetování, každý jedinec slabé vůle. Já naštěstí módním trendům nepodléhám, tudíž vám mohu bez tetování zprostředkovat zcela nestranně a totálně objektivně svoje směroplatné dojmy. Fotografií, kterou můžete spatřit níže, bych mohl celý článek ukončit. To však neudělám, půjdu ještě dál.

Neuvěřitelné

Ti z vás, kdo si jako já přeměřovali na místě horizontály a vertikály, mohou namítnout, že je následující fotografie svažujícího se stolu podvrh. Možná, ale chtěl jsem především upozornit na obecný problém celkově špatné ortogonality prostoru Lauge Bräu Bierstube.

Stůl

Na místě byly ještě některé věci v nedodělaném stavu. Chyběla například nabídková tabule v zadní místnosti a také chyběl jídelní a pivní lístek na stolech. Početná obsluha to ale celkem zvládala. I přes použití bíle rukavice jsem v okolí stolu nenašel žádné větší množství prachu, zřejmě se nestačil ještě usadit. Nicméně zde byla řada jiných nedotažených detailů, jako třeba zbytek materiálu po stavebních pracích, no a pak tu byly ty nešťastné záchody. Nevím, jak vy ostatní, ale já prostě musím mít toalety v podobných provozovnách v dokonalém a čistém stavu. Kam jinam bych si měl jít od alkoholismu odpočinout než na porcelánovou střídačku. V LBB jsou záchody zjevně jen provizorní, jinak si to nedokážu vysvětlit. Ze stropu koukají dráty, na stěnu umístili vkusný sexistický plakát, obklady jsou v nemoderní barvě a čouhají z nich všude hmoždinky, pissojr měl ruční kontaktní splachování (to automaticky znamená zápach, protože splachování a umývání rukou zrovna mezi silné stránky moderního českého muže nepatří), no a všemu nasadila korunu skandální, stará, bakelitová retro věc na porcelánové míse.


 


I během tak krátké doby po otevření podniku na místo zavítali dva ukázkoví hipsteři (nejspíš uprchlíci z Dánska), Rumcajz, kérky, nevkusná čepice s nefunkčně zahnutým stínítkem směrem k Bohu, apod. Asi si na pivečku pochutnali, já ani tolik ne. V nabídce totiž zatím nemají žádná lahvová piva a tak jsem byl odkázaný pouze na točenou svrchně kvašenou zmrzlinu. Ano zmrzlinu, protože pivo bylo tak ledové, že by na tom mohla Kometa hrát zápasy. Jeden zvěd mi kdysi hlásil podobný problém z Beer Geek Baru, tam mu tenkrát tvrdili, že mají společnou místnost pro ležáky a ejly a že to zkrátka vyřešit nejde. Nešlo oddělit stavebně chladicí místnost na dvě, když už to dělali celé nové, nebo to dochlazovat až u výčepu, zkrátka ne. V LBB se však zaměřují především na ejly a omezovat se teplotně kvůli jednomu weizenu asi není úplně ideální, hipsteři tyhle věci stejně nepijí. Navíc je podle mého rozumu weizen z KEGu docela kravina. Weizen Meisel Weisse jsem si samozřejmě nedal, stejně jako údajně nabouraný a hrůzně smradlavý Velický Blaťák (Bombarďák má ležáky dost špatné, ejly vždy hodně přechmelené) a vsadil jsem raději na "jistotu" - Lauge Bräu India. Čekal jsem to tedy lepší. Tohle ejl jsem měl opravdu dobré jen jednou, tentokrát bylo opět kalnější, hrubě kvasničné, jakoby navětralé, na AIPA naprosto bez řízu, po ohřátí trochu více vystupovaly aromatické silně ovocné chmele, které mně osobně moc nesedí a na závěr byly cítit chmelové pelety, pitelnost tedy sotva průměrná. Ale stále zde hovoříme o pitelnosti, nikoliv o pytelnosti, kterou dle popisu disponovalo ejl z Bombarďáku.

LB India

Chladicí box na KEGy

Dále jsem si dal Fuller's Black Cab, ale tento průmyslový pivovar mě moc nebere, zvláště pak jejich pasterované verze europiv v KEGu. Později byl naražen i Black z Lauge Bräu. Přestože ho mám v paměti jako to lepší z LB, tentokrát mi chutnal méně než India, protože byl ještě kalnější, ve vůni nakyslý nebo prostě divoký jako kvašené okurky, v chuti kyselý nebyl, jen suchý, opět celkem hrubý a vůbec byl pro mě zase špatně pitelný. Jestli si dobře vzpomínám, dal jsem si na rozloučenou znovu Indii. Volil jsem u všech piv raději třetinky, jsem totiž v tréninku, nejsem továrník Baťa a zároveň nejsem ani žádný pivní kaskadér.

Fuller's Black Cab Stout

Lanýž

Zhodnotil bych to asi tak, že se jedná o docela hezký podnik (na úhly raději nebudu myslet), kde by měli zapracovat na záchodech a malých detailech, jelikož ty jsou nejdůležitější. Pivně by se měli zlepšit a to především pivovar Lauge Bräu, protože tohle podle mě není top prémiová kvalita. Čekal jsem od piv trochu více, když jsem nedávno měl jejich Pandu a byla docela slibná, kdyby teda nebyla nepřehlédnutelně cítit po kynutém těstu. Ale to není nic, čeho by se nedalo lehce při výrobě vyvarovat. Doufejme, že ve větším půjde výroba piva lépe. Při cestě domů jsme se ještě stavili na jednu 10 ze Slavkova v klubu U tří houbiček a pak jsme uchvátili timpl naproti a dali si ještě jednu Šalinu 12, která je opět myslím ze Slavkova. Dobře nachmelené (Šalina už docela dost), obě piva dobrá a dobře pitelná, bez vad. Šalina by mohla být o chlup prokvašenější a 10 zase naopak. Rozdíl v chuti, aromatice a pitelnosti/pytelnosti byl oproti předešlým svrchním pivům nesouměřitelný. Ale vysvětlujte to hipsterům, když pivu vůbec nerozumějí.

Šalina 12

3 komentáře:

  1. Mnozí čtenáři si zjevně myslí, že sládka nenávidím až za hrob. Je to tak, ma bílou pleť a je to muž. Jak je všeobecně známo, jsem na černošky. Navzdory mým neustálým hejtům, je tedy třeba zdůraznit, že je to podnik opravdu hezký a s velice ochotnou a milou obsluhou, kde se nabídka mění každým okamžikem, jako se mění počasí na horách. Bez obav podnik můžu neležákům doporučit.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem rád, že LB má už konečně svoji vlastní pivnici/pub. Bude to jen na "svrchňáky", takže tam budou určitě 3- 4 piva z LB a jedno třeba z jiného minipivovaru. Lahůdky typu Permon, Mazák, Třebíč apod. jdou na dračku. Budu tam chodit denně a každý den vypiji minimálně 10 (slovy deset) až 25 (dvacetpět) louhových piv, pak to zazdím Permonem Šerpó nebo třebíčským Urbanem (neplést si z jistým arogantním, neurvalým a násilnickým -vždy vybaven vystřelovacím nožem- výčepním). Konečně pestrý výběr ejlů, ajpíejlů, stautů, skautů a porýrů. Bláhovka určitě zkrachuje, jakož i jiné hospody v okolí 5km.

    OdpovědětVymazat