sobota 3. ledna 2015

Zase to Německo - Ein

Na to, že bydlím v chatrči na úpatí Lysé Hory v Kyjevě, jsem se letos vyskytoval v Německu až moc často. A když jsem nejel za německým pivem já, přišlo nesčetněkrát samo za mnou v podobě tuctů lahví a samospádových soudků. Pivu jsem se bohužel nevyhnul ani při poslední návštěvě okolí Bamberga a Forchheimu. Do těchto lokalit jsem byl nečekaně odvlečen bandou největších pivních brněnských aktivistů (Lucky Prdela a Vlasta Silon), jimž velel samotný sládek pivovaru Pegas (Čeněk Jiřka). Vyrazili jsme zánovním SuperB, které ještě mělo, na rozdíl od novodobých modelů, parametry limuzíny, takže jsem si mohl bez obtíží v zadní části vozu nacvičovat oblíbená prostná. Čeněk nám již v Brně zapadl někam pod sedadlo a do návratu do Brna se již neobjevil. Později jsem ho zahlédl v jedné hospodě, takže se asi našel. Plán cesty určil tedy Vlasta Silon, který převzal velení. Do Bambergu se jelo severní cestou. Hned první zastávka v krásnobrněnském pivovaru Lang Bräu stála za to. Nejdříve jsme obdivovali místní německou, mechem chmelenou IPU a potom jsme si v přilehlé hospodě dali něco k snědku (šneky plus lanýže) a pár piveček, včetně podivného erotického kousku s velmi lacinou etiketou.

Německá IPA

Lang Bräu Stube

Erotik bier z lahve byl hořký, silný a pěna opadala dost rychle. Točený pils byl naprosto běžný německý pils, který neurazí ani zvlášť nenadchne.

Bradavky

Lang Bräu Pils

Vlasta po té začal jednat o nesmyslech se synem staršího sládka, přičemž se nám právě sám mladší sládek nabídl, že nás provede pivovarem. Nebylo moc času, ale nechali jsme se přemluvit. Po krátké diskusi o údržbě a ceně malých dřevěných soudků, jsme se protáhli úzkou chodbou do členité budovy pivovaru. Již v chodbě viselo na stěnách několik fotografií oslavujících vlajkovou marketingovou loď Erotik bier a dehonestujících staršího sládka, který na nich byl téměř úplně nahý.

Starší sládek vaří bradavky

Vrcholem pak bylo kýčovité osvětlení a výzdoba celého ležáckého sklepa, vhodné spíše do maringotky vysloužilé štětky, která si při důchodu přivydělává na Masarykově okruhu sexuálními službami a současně provozem kolotočů. Do všeho tuším hrála nějaká tématicky pitomá hudba.
 
Ležácké sklepy

Veselá část ležáckého sklepa
 
Jak jsme později zjistili, celá maškaráda se naštěstí dala vypnout. Myslím, že u nás tedy na správnou notu nezabrnkali. Připadalo mi to dost laciné až trapné.

Veselá část sklepa s normálním osvětlením
 
Naštěstí se mladší sládek vykoupil několika vzorky Erotik bier přímo z tanku, odkud chutnalo lépe než z lahví a také nám umožnil nákup v obchodě za pivovarem za režijní ceny. Pohodový synek, tatík zřejmě blázen, ale třeba kvůli tomu nezkrachují jako mnohé německé prapivovary.

Druhá část ležáckého sklepa

Erotik z tanku

Mladší sládek nás nešetřil

Cestou do Bambergu nás stavěli dvakrát po sobě policisté, asi jsme měli pervitinový potenciál. Naštěstí jsme se, na rozdíl od řidiče Vlasty, stihli dokonale posilnit několika pivy, takže nás tolik nevytočili jako jeho. Ale o těch několika dalších pivech, které se nám připletly pod nohy při cestě do Bamberga, se zmíním až v dalších dílech. Na závěr přidám ještě pár fotek z pivovaru Lang Bräu.


 
Zde kvasí weizen

Zde dozrává weizen v lahvích

Žádné komentáře:

Okomentovat